Általános sebészeti beavatkozások

Epekövesség műtéti kezelése

Az epehólyag

Az epehólyag a máj alsó szélénél található. Funkciója a máj által termelt epe tárolása, ami egy keskeny vezetéken keresztül (ductus cysticus) kerül  az epehólyagba.  Az epe a zsír emésztésében játszik szerepet.  Zsíros ételek fogyasztását követően az epe a fő epevezetéken keresztül  jut a nyombélbe, a hasnyálmirigy-nedvvel együtt.

Veszélyek kezelés nélkül

Az epehólyag leggyakoribb megbetegedése az epekövesség és az epehólyag-gyulladás.  Ez kezelés nélkül a súlyos állapotot jelentő epevezeték-gyulladáshoz, hashártya-gyulladáshoz vezethet. Nagy kövek hosszú időn keresztül  epehólyag-rákot okozhatnak. Kis kövek elzárhatják az epevezetéket.  Ez sárgaságot ill. hasnyálmirigy-gyulladást okoz.  További szövődmény lehet  a májtályog.  Gyulladás során az epehólyag és a bél között egy járat, ún. fistula  alakulhat ki, melyen keresztül a kő a bélbe jutva, bélelzáródáshoz vezethet.

Kezelés műtét nélkül

Ún. konzervatív terápia, mint pl. diéta vagy gyógyszeres kezelés, csak tüneti javuláshoz vezetnek. Az oki terápia, az epehólyag eltávolítása a kövekkel együtt az optimális megoldás.  A fent említett rákos elfajulás lehetősége miatt ajánlunk műtétet még tünetmentes esetben is, kövek kimutathatóságakor.

Laparoszkópos epehólyag-eltávolítás

Az esetek túlnyomó többségében választott eljárás.  Ennek során egy mini-kamerát vezetünk a hasüregbe. További két vagy három, fél-egy cm-es hosszúságú seben keresztül bevezetett speciális műszer  segítségével távolítjuk el az epehólyagot.  Frappánsan  kulcslyuk-sebészeti módszernek  is nevezik az eljárást. A műtét akár egy, a köldökben vezetett,  kb. két cm hosszúságú bőrmetszéssel is elvégezhető (single port technika).

Vakbélgyulladás

A vakbél a vastagbél kezdeti része, ide szájadzik be a vékonybél.  A köznapi és orvosi nyelvben is meghonosodott vakbél-gyulladás azonban az esetek túlnyomó részében nem a vakbelet érinti, hanem az innen eredő féregnyúlványt. Helyesebb lenne tehát féregnyúlvány-gyulladásról beszélni. Mivel a szomszédos szervek gyulladásos folyamatai, mint például  a petefészek, a vese ill . a húgyhólyag, az epehólyag, egyéb vékonybél- ill. vastagbélszakasz  gyulladása is hasonló tüneteket okozhatnak, ezért a kivizsgálás során különös figyelmet kell fordítani ezen szervek megbetegedéseinek az elkülönítésére.

A féregnyúlvány gyulladása gyakran órákon belül különböző szövődményekhez vezet. A legveszélyesebb, ha a súlyos fokú gyulladás következtében a bél fala átfúródik, és a béltartalom hasüregbe jutásának következményeként életveszélyes állapot, hashártyagyulladás lép fel.

Az időben végzett műtéttel azonban elkerülhetjük ezt a súlyos szövődményt.  Kétféle műtéti típus terjedt el. Az ún. hagyományos, nyitott műtéti technika során a jobb alhasban vezetett metszésből tárjuk fel a műtéti területet. A féregnyúlványt látótérbe hozását követően eltávolítjuk, alapját a vastagbélen kettős varrattal látjuk el.

A laparoszkópos technika során egy kicsiny metszést ejtünk a köldök szélén, melyen keresztül a hasüregbe vezethető a laparoszkóp, a mini-kamera. Ennek segítségével a féregnyúlvány felkereshető, majd további két, hasonlóan kis seben keresztül bevezetett speciális eszközökkel eltávolítható. A módszer előnye, hogy a teljes hasüreg vizualizálható, egyéb betegségek is felfedhetőek és  szükség esetén kezelhetőek.

Vastagbél diverticulosisa

Az ún. vastagbél-diverticulum a nyálkahártya kitüremkedése a bélfal izomrétegének a résein. Szerzett, civilizációs betegség, kialakulása szorosan összefügg a táplálkozással.  A fejlett országokban, ahol gyakran rostszegény az élelem és magas a húsbevitel (fehérje és zsírdús) aránya, jóval gyakoribb, mint a mediterrán vagy fejlődő országokban. Előfordulása az életkorral is nő,  a 40 év felettiek körében 40 %-os gyakorisággal fordul elő, 80 éves kortól már 65 %.

Noha  a betegség gyakran tünetmentes , mégis az esetek több mint 40 %-ban gyulladáshoz (a diverticulumban lévő székletpangás következtében) és egyéb szövődményekhez vezet. Ilyen lehet a vérzés, a bélszűkület, a gyulladásos folyamat ráterjedése a környező szervekre (akár egy kóros járat, ún. fistula kialakulásán keresztül). Életveszélyes állapotot jelent a bélfal átfúródása és a béltartalom hasüregbe való kijutása következtében kialakuló hashártyagyulladás.

Alternatív kezelési módszert jelent a rostdús, ballasztanyagban gazdag diéta. Gyulladás kialakulása esetén antibiotikum adása szükséges. Vérzés esetén gyógyszeres terápia, endoszkópos ill. érkatéteres vérzéscsillapítás (vastagbéltükrözés során) jön szóba. Tályog ultrahang- vagy CT-vezérelt drainage-zsal kezelhető. Azonban műtét nélkül nem érhetünk el hosszú távon sikert.

Műtéti kezelés

Választott időpontban , vagyis az akut gyulladás lezajlását követően végzett műtét során általában lehetőség van a laparoszkópos technika alkalmazására. Ennek során, ún. mini-kamera és miniatürizált eszközök segítségével távolítjuk el a  leggyakrabban érintett bélszakaszt, az ún. sigmabelet. Ehhez csak egy viszonylag rövid metszést kell ejtenünk az alhasban.

Ha súlyos gyulladásos szövődmény miatt, akut szakban vagyunk kénytelenek  operálni, hagyományos, ún. nyitott műtétre kerül sor. Ebben az esetben is törekszünk azonban a bélfolytonosság helyreállítására, vagyis a hasfalon történő bélkivezetés elkerülésére.

Pajzsmirigy eltávolítása

A pajzsmirigy két lebenyből álló, a légcső előtt elhelyezkedő szervünk. Az általa termelt, T3 és T4 jelű hormonok az anyagcserére vannak hatással, míg az ún. kalcitonin a vér kalcium-szintjét befolyásolja.

A pajzsmirigybetegségek egy része gyógyszerekkel kezelhető, vannak azonban olyan folyamatok, amelyek a pajzsmirigy részleges vagy teljes eltávolítását teszik szükségessé. Műtéti megoldás szükséges helyi nyomási panaszokat okozó pajzsmirigy-megnagyobbodás, bizonyos pajzsmirigytúlműködéssel járó betegségek ill. rosszindulatú daganat esetén.

Műtéti típusok

  • Enukleatio: egy pajzsmirigy-göb kifejtése a környezetéből
  • Szubtotális lebeny-eltávolítás:  részleges lebenyeltávolítás, ebben az esetben 1-4 ml  pajzsmirigyállomány marad vissza
  • Near total lebenyeltávolítás:  kevesebb mint 1 ml pajzsmirigyszövetet hagyunk meg
  • Egyoldali lebenyeltávolítás ill. kétoldali lebenyeltávolítás (totális műtét)
  • Bizonyos rosszindulatú daganatfajták  esetén a nyaki nyirokcsomók eltávolítására is szükség lehet.